Saturday, January 29, 2011

Pendahuluan Batu Permata Cantik
Batu permata adalah sebahagian dari kehidupan manusia. Ada yang mempunyai batu permata ratusan dan ribuan ringgit, ada juga puluhan ringgit. Apapun manusia dari zaman Nabi Adam lagi meminati batu permata. Anugerah Tuhan yang cukup menakjubkan.

Ada yang asli dan tidak kurang juga yang dibuat menggunakan teknologi makmal. Ada juga batu yang asli tetapi telah di proses secara tidak asli seperti menggunakan bahan tambahan, pewarna dan juga lapisan kaca. Blog ini adalah untuk mereka yang mempunyai budget kecil dan baru nak berjinak dengan dunia batu permata.

Sememangnya Allah tidak menjadikan sesuatu itu dengan sia-sia. Sesiapa yang mengambil manfaatnya sudah tentu akan mensyukuri nikmat Allah yang Maha Bijaksana. Batu selalunya dikaitkan dengan bulan kelahiran , apapun ini hanyalah mengikut pengalaman manusia, bukanlah secara mutlak.
Bagi meraka yang meminati batu permata selalunya mempunyai lebih daripada 1 biji. Tetapi apa pun saya nasihatkan biarlah kita berbelanja secara sihat dan mengikut budget masing-masing.